banerNutwNew

 

 

 Pierniki upieczone przez Grażynkę O.

 

 

 

Przepis na śledzie w oleju rydzowym

  - 10 filetów śledziowych ( Matias)
  -   2 duże cebule
  -   1 ząbek czosnku
  -   2 cytryny
  -  słoiczek gruboziarnistej musztardy francuskiej
  -  pół szklanki oleju rydzowego
  -  przyprawy : ziele angielskie, pieprz i liście laurowe oraz duży słoik.

 Wymoczyć śledzie. W moździerzu rozgnieść łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu, pokrusz 2-3 listki laurowe i wszystkie przyprawy wymieszaj 10-15 minut przed  przygotowaniem śledzi posiekaj drobno cebulę i rozgnieć czosnek. Gotowe śledzie osusz  ręcznikiem papierowym , a potem wysmaruj z 1 strony musztardą francuską i pokrój na równe kawałki.  Na dnie słoika ułóż warstwę posiekanej cebuli i połóż na niej  warstwę śledzi. Następnie skrop je sokiem z cytryny, posyp cebulą, oprósz przyprawami i zalej olejem. Układaj  w ten sposób kolejne  warstwy  za każdym razem dociskając do dna słoika śledzie. Warstwy należy układać aż do wypełnienia słoika , pamiętając, aby na wierzchu znajdowała się cebula. Całość należy polać resztą oleju rydzowego. Słoik zakręcić i wstawić na 2-3 dni do lodówki.

Przepis przesłała Danusia B.

 

Pierniczki

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu
0,5 kostki masła  lub margaryny
1,5 łyżeczki sody- rozpuścić w śmietanie
2 żółtka
śmietana 3-4 łyżki ( gęsta kwaśna)
1 przyprawa do piernika

Wyrobić ciasto.

Przepis przesłała Danusia B.

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework