Kącik sprawdzonych przepisów na Święta Bożego Narodzenia
Pierniki upieczone przez Grażynkę O.
Przepis na śledzie w oleju rydzowym
- 10 filetów śledziowych ( Matias)
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 cytryny
- słoiczek gruboziarnistej musztardy francuskiej
- pół szklanki oleju rydzowego
- przyprawy : ziele angielskie, pieprz i liście laurowe oraz duży słoik.
Wymoczyć śledzie. W moździerzu rozgnieść łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu, pokrusz 2-3 listki laurowe i wszystkie przyprawy wymieszaj 10-15 minut przed przygotowaniem śledzi posiekaj drobno cebulę i rozgnieć czosnek. Gotowe śledzie osusz ręcznikiem papierowym , a potem wysmaruj z 1 strony musztardą francuską i pokrój na równe kawałki. Na dnie słoika ułóż warstwę posiekanej cebuli i połóż na niej warstwę śledzi. Następnie skrop je sokiem z cytryny, posyp cebulą, oprósz przyprawami i zalej olejem. Układaj w ten sposób kolejne warstwy za każdym razem dociskając do dna słoika śledzie. Warstwy należy układać aż do wypełnienia słoika , pamiętając, aby na wierzchu znajdowała się cebula. Całość należy polać resztą oleju rydzowego. Słoik zakręcić i wstawić na 2-3 dni do lodówki.
Przepis przesłała Danusia B.
Pierniczki
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu
0,5 kostki masła lub margaryny
1,5 łyżeczki sody- rozpuścić w śmietanie
2 żółtka
śmietana 3-4 łyżki ( gęsta kwaśna)
1 przyprawa do piernika
Wyrobić ciasto.
Przepis przesłała Danusia B.