Turystyka Piesza "Przedświąteczny spacer"
2021.12.13 Wymieniamy się świątecznymi przepisami kulinarnymi.
Ryba z ananasem
1 kg morszczuka - płaty bez glazury
2 cebule
1 puszka ananasa w syropie
4 płaty papryki konserwowej
1 szklanka keczupu „Pudliszki”
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz, mąka
Rybę dzielimy na małe cząstki, solimy, pieprzymy chwilkę odczekamy. Rybę smażymy na oleju, obtaczamy w mące, później w jajku, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy. Cebulę kroimy w kostkę, ananas w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli, wlewamy słodki syrop, dodajemy szklankę keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy warstwowo, przekładamy ciepłym farszem. Najlepsza po 2 dniach.
Śledzie z ziemniakami
5 płatów śledzi Matias
400 ml śmietany 18%
400 ml mleka
2 – 3 średnie cebule
cukier, pieprz, trochę cukru
kilka ziemniaków gotowanych w mundurkach
Śledzie kroimy na cząstki, chwile moczymy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsypujemy płaska łyżeczkę cukru, spora ilością pieprzu, trochę octu. Ostawiamy. Po godzinie do cebuli dodajemy cząstki śledzia, zalewamy śmietaną, mieszamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, octem, (jeśli potrzeba). Podajemy po godzinie z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.
Halina Z.
2021_12_13_Kijki
IMG_20211213_110525.jpg
http://www.nutw.pl/images/phocagallery/rok_2021/grudzien/2021_12_13_Kijki/IMG_20211213_110525.jpg
IMG_20211213_110938.jpg
http://www.nutw.pl/images/phocagallery/rok_2021/grudzien/2021_12_13_Kijki/IMG_20211213_110938.jpg
sledzik1.jpg
http://www.nutw.pl/images/phocagallery/rok_2021/grudzien/2021_12_13_Kijki/sledzik1.jpg
Trufle.jpg
http://www.nutw.pl/images/phocagallery/rok_2021/grudzien/2021_12_13_Kijki/Trufle.jpg