Pogaduchy
„ZWYCZAJE i POTRAWY ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA”
Spotkanie 8.01 to była kontynuacja tematu „Nasze korzenie”. To miejsce urodzenia naszych rodziców, również rodziców naszych żon i mężów zadecydowało o tym, jak obchodzimy dzisiaj Święta Bożego Narodzenia. Wymieniane potrawy oczywiście się
powtarzały, takie jak np. czerwony barszcz, zupa rybna, rożne pierogi, czy kutia (chociaż różnie robiona). Wspominano ozdoby na choinkę własnoręcznie robione, zmianę pościeli w Wigilię, wymianę słomy w siennikach, dzielenie się opłatkiem wg wieku, bicie drzew warkoczami ze słomy, wieszanie podłaźniczki pod sufitem, rzucanie kutią na łyżce na sufit przez ojca rodziny, lepienie ciastek drożdżowych przez dzieci, prezentów, jakie wtedy się otrzymywało i bardzo religijnym charakterze Świąt Bożego Narodzenia.
{joomplucat:425 limit=4}
{phocagallery view=category|categoryid=4|limitstart=0|limitcount=3|enableswitch=1}